Namai » Privatus gyvenimas » Korespondencija » Korespondencija » Gabrieliaus Juozapo Andriaus Oginskio laiškas Mykolui Kleopui Oginskiui

Gabrieliaus Juozapo Andriaus Oginskio laiškas Mykolui Kleopui Oginskiui

Gabrieliaus Juozapo Andriaus Oginskio laiškas Mykolui Kleopui Oginskiui

Užveskite pelę

Gabrieliaus Juozapo Andriaus Oginskio laiškas Mykolui Kleopui Oginskiui. Bržezinas (Brzeziny), 1813 m. sausio 7 d. Prancūzų k. ir lenkų k., rankraštis, originalas.

M.K. Oginskio sesers Juzefos Oginskytės-Oginskienės (1774–1847) sūnus, Lietuvos kariuomenės Garbės gvardijos vadas G. J. A. Oginskis (1784–1842), talkino Prancūzijos imperatoriui Napoleonui I kare su Rusija. Laiške jis rašo, kad po nesėkmės Rusijoje pasitraukė iš Lietuvos ir apsistojo M. K. Oginskio pirmosios žmonos Izabelės Lasockos-Oginskienės (1764–1852) namuose Bržezine Lenkijoje. Laiške dėdės, vadinamo tėvu, prašoma pasirūpinti dvarais ir Gabrieliaus likimu, kadangi šis nebeturi lėšų ir nežino, ar galės sugrįžti atgal. Laiško pabaigoje M. K. Oginskis informuojamas, kad jų bičiulio Voicekovskio sūnus Pranciškus, netekęs jėgų, buvo priverstas pasilikti Oršoje, todėl užsimenama, kad reikėtų pasirūpinti jo atgabenimu į Vilnių. Laiško pabaigoje, trumpame įraše, G. J. A. Oginskio žmona Kunegunda (1783–1865) M. K. Oginskiui išreiškia didelę pagarbą ir prieraišumą, jo prašydama globoti ir nepamiršti.

LVIA, F. 1177, ap. 1, b. 5803, lap. 9.

V.P.